GAVIN-VIANO WINT THE NEXT! 2020

Vanmiddag is in de Tolhuistuin in Amsterdam voor de allereerste keer The Next! uitgereikt; de nieuwe stimuleringsprijs voor diversiteit en inclusiviteit in de podiumkunsten. Uit handen van panelvoorzitter Hanneke Groenteman ontving Gavin-Viano de prijs van €25.000 voor zijn projectplan Ach Mijn Wederhelft.

Fotograaf Casper Koster

Gavin-Viano was samen met Akram Assam/Stichting Vrolijke Wetenschap en Alice Pons en Olivia Reschofsky van MOHA genomineerd voor deze prijs. ‘Gavin-Viano gaat in zijn voorstelling actief op zoek naar nieuwe perspectieven die niet alleen aanzetten tot nadenken maar die ook nieuwe werelden ontsluiten, zowel op het toneel als in het publiek, waarbij een zo hoog mogelijke artistieke kwaliteit gewaarborgd wordt’.

Links: Alice Pons van MOHA, rechts: Akram Assam. Foto: Casper Koster

Het panel zegt verder over de winnaar;
‘Gavin-Viano maakt met Ach Mijn Wederhelft een voorstelling met een groot maatschappelijk belang. Zijn bewerking van Significant Other van Joshua Harmon raakt vele universele thema’s zoals relaties tussen homo- en heteroseksuelen, seksualiteit, identiteit, intersectionaliteit en zelfreflectie. Gavin-Viano stelt zijn eigen perspectief tegenover de white male gaze en heeft daarbij een speciale focus op de LHBTQIA+-gemeenschap. Hij wil de gelukkige, donkere, succesvolle, gezonde gayguy als middelpunt laten zien; en niet als stereotyperend aanhangsel. Het is tot stand gekomen vanuit een noodzaak andere verhalen te vertellen waarbij de individualiteit van de maker zelf voorop staat zonder dat het een one-man-show wordt. Door samen te werken met maatschappelijke organisaties wordt er actief gezocht naar nieuwe perspectieven die niet alleen aanzetten tot nadenken maar die ook nieuwe werelden ontsluiten, zowel op het toneel als in het publiek waarbij een zo hoog mogelijke artistieke kwaliteit gewaarborgd wordt. Ook de casting is prikkelend en interessant en zijn stempel als regisseur uit zich verder in zijn kenmerkende vocabulaire en muzikale taal, de nadruk op fysieke transformatie en de ontwikkeling van gelaagde personages. Daarnaast is het panel onder de indruk van zijn onderzoekende en originele visie op repertoire versus anti-repertoire. In zijn plan komt duidelijk naar voren dat hij met deze voorstelling een stap in zijn onderzoek en zijn eigen ontwikkeling maakt.’

Klik hier voor de complete panelrapporten van zowel de winnaar als de genomineerden.