DIEHELEDING met TUPAC winnaar van The Next! 2021

Vanmiddag ontving hiphop-theatercollectief DIEHELEDING uit handen van panelvoorzitter Hanneke Groenteman de stimuleringsprijs The Next! uitgereikt voor hun projectplan TUPAC. Aan de jaarlijkse prijs is een geldbedrag van €25.000,- verbonden.

Foto: Jitske Nap

TUPAC werd gekozen vanwege een voor het panel intrigerende dubbele laag in de benadering van het stuk. Mag je als buitenstaander meepraten over een cultuur die niet je eigen cultuur is? Deze knagende benadering van wie wel en niet over bepaalde zaken zou mogen vertellen vindt het panel bijzonder interessant en een gegeven dat ze graag door de winnaar wil laten onderzoeken.

DIEHELEDING was samen met Kimberley Agyarko en Giovanni Brand genomineerd. Het is de 2e keer dat The Next! is uitgereikt. Gavin-Viano was in 2020 met zijn stuk Ach Mijn Wederhelft de allereerste winnaar van The Next!

Uit het panelrapport:

In TUPAC buigt DIEHELEDING zich over het werk en leven van de wereldberoemde rapper Tupac Shakur. Hiphop-icoon Tupac, in 1996 doodgeschoten, kende een grillige levensloop. Hij transformeerde van gevoelige, poëzie-schrijvende tiener in een rapper met snoeiharde teksten vol van haat en geweld. DIEHELEDING gebruikt dit levenspad van Tupac om een voorstelling te maken over de radicalisering van een kunstenaar en zoeken daarbij hun eigen radicaliteit op. Hoe ver moet je gaan om je boodschap over te brengen? Niet alleen vinden ze het belangrijk om erachter te komen waarom ze, net als Tupac rap en hiphop gebruiken om een boodschap over te brengen maar ook stellen ze zich de vraag of zij als ‘gemengd’ gezelschap zomaar een voorstelling kunnen maken over een rapicoon uit een dominant Afro-Amerikaanse cultuur?  Zijn ze divers genoeg om dit verhaal te vertellen? Om überhaupt hiphop te gebruiken?  Het panel vindt dat een intrigerend en knagend gegeven dat getuigt van zelfreflectie

Klik hier voor de complete panelrapporten van zowel de winnaar als de genomineerden.