THE NEXT!

Jaarlijks wordt The Next!, een bedrag van maximaal 25.000 euro, uitgereikt aan een maker of groep die een voorstelling maakt waarin de missie van DNA Next! maximaal wordt uitgedragen. Een diverse samenleving, waarbij er plek is voor iedereen, is een rijkere samenleving. Of het nu gaat over zaken als afkomst, opleiding, leeftijd, gender, lichamelijke beperkingen, mainstream of niche: we zoeken naar makers in de podiumkunsten die het verschil kunnen maken.

In 2022 heeft choreograaf en maker Dalton Jansen The Next! gewonnen voor zijn project JAH! waarin hij de schoonheid van de Rastafari onderzoekt en hoopt daarmee zijn roots te omarmen.


Eerder bekroonde plannen waren:
Ach mijn Wederhelft van Gavin-Viano (2020) en TUPAC van hiphop-theatercollectief DIEHELEDING (2021).
Op de shortlist stonden:
2020: Nietsche in Irak (werktitel) van Akram Assam en Who Cares? van MOHA
2021: Abroad van Kimberley Agyarko en De vis in de oceaan van Giovanni Brand
2022: Black Opera Rotterdam van Monique Dikmoet, Cyborg DNA van Robin Nimanong en House of strength van Roshanak Morrowatian

Wie kan meedoen?

The Next! is bedoeld voor nieuw talent, maar ook voor gevestigde makers die een nieuwe weg willen inslaan. Het bedrag kan een aanvulling zijn op een bestaande, deels al gedekte begroting, of de kickstarter voor een idee dat anders helemaal niet gerealiseerd zou worden.

Jurering The Next 2023

De beoordeling van de inzendingen en uiteindelijke keuze van de winnaar is in handen van een onafhankelijk en kundig panel met een roulerende bezetting. Actrice Helen Kamperveen is dit jaar voorzitter en naast vaste panelleden Jörgen Tjon A Fong, directeur van De Kleine Komedie, en theatermaker en actrice Mariana Aparicio Torres, sluiten voor 2023 creatief directeur van RIGHTABOUTNOW INC. Maarten van Hinte en nieuw bestuurslid van DNA Next! Rola Nassár aan.

Vlnr: Helen Kamperveen, Rola Nasser, Jörgen Tjon A Fong, Mariana Aparicio en Maarten van Hinte. Foto: Anne van Zantwijk

Voorwaarden voor deelname

  • Elke stichting of natuurlijk persoon in Nederland komt in aanmerking voor The Next!
  • The Next! is een prijs voor de podiumkunsten. Daaronder wordt verstaan: muziek, muziektheater, theater en dans, te combineren in een veelheid aan genres, vormen en cross-overs

Beoordelingscriteria

  • Kwaliteit
  • Artistieke inhoud
  • Haalbaarheid van het project
  • De mate waarin wordt bijgedragen aan diversiteit en inclusiviteit in de breedste zin
  • De mate waarin vernieuwing aan bod komt en grenzen worden verlegd
  • Nog te realiseren, nieuwe projecten (geen reprises)

Hoe kun je meedoen?

Inschrijven voor The Next! 2023 is nu gesloten. De volgende editie zal in december 2023 starten. Hiervoor kun je het deelnameformulier invullen. Alle onderdelen moeten volledig en nauwkeurig worden ingevuld. Stuur bovendien een zakelijk plan mee met planning en begroting en eventueel aanvullende documentatie. Ga in het inhoudelijk plan in op de aandachtspunten van DNA Next! en let op de beoordelingscriteria zoals hierboven geformuleerd.

Voorwaarden en condities

Bij dekking van 100% van de totale begroting wordt 75% van het door The Next! toegekende prijzenbedrag overgemaakt. De overige 25% bij voltooiing van het ingediende plan.

De stimuleringsprijs is een maximumbedrag van 25.000 euro. Dit houdt in dat er ook een ander bedrag kan worden toegekend of meerdere winnaars kunnen zijn.

Het is voor de aanvragers niet mogelijk om een bezwaar in te dienen. Het besluit van het panel is bindend. Over de uitslag wordt ook niet gecorrespondeerd.

Alleen nieuwe projecten (geen reprises) komen in aanmerking

Door inzending ga je akkoord dat al de door jou aangeleverde documenten worden gedeeld met alle betrokkenen van The Next! en stem je in om, als je genomineerd bent voor de shortlist en/of winnaar bent van The Next!, mee te werken aan alle publiciteit rondom het bekendmaken en uitreiken van deze stimuleringsprijs en alles wat daarmee samenhangt.

Als winnaar maak je een kort filmpje voor de start van de inschrijving voor het nieuwe jaar, ben je bereid mee te werken aan publicitaire kansen, verleen je je medewerking aan een Q&A voor makers (medio jan/feb) en geef je een kort optreden op de uitreiking van de volgende editie in september.