Sven Peetoom

Sven Peetoom (1993) is een Nederlands-Indonesische schrijver en regisseur. Hij behaalde zijn Bachelor Film- en Literatuurwetenschap aan de Universiteit Leiden en studeerde een jaar aan het European Film College in Ebeltoft, Denemarken. Bij zijn afstuderen ontving hij daar de Obel Scholarship voor beste filmstudent.

Foto: Kasper van Alphen

Terug in Nederland nam Sven deel aan verschillende talentprojecten waaronder de 3LAB Series Contest, de VPRO Pitch Academy, de VICE pitch, Cinesud Writers Room, Goshort Talent Campus en de NPO Web Series Screenwriting Workshop. Voor de laatste schreef hij het script voor de webserie Modderland, die hij ook regisseerde. Momenteel volgt hij de tweejarige deeltijdopleiding voor filmprofessionals aan de Scenariovakschool in Nederland.

Hij werkt ook als filmmaker in opdracht, gespecialiseerd in documentaire portretten en video-installaties rond technologie, duurzaamheid en kunst. Sven is daarnaast ook programmeur voor de maandelijkse filmvertoningen van Off Screen Rotterdam waar hij filmmakers interviewt.

Sven maakte verschillende korte fictiefilms en webseries, onder andere vertoond op IFFR, NFF en NPO3 online. In 2022 ging zijn korte documentaire Indisch Zwijgen in première. De film kreeg landelijke persaandacht rond de Nationale Indië Herdenking, gevolgd door tientallen impactvertoningen en landelijke bioscoopdistributie door distributeur Amstelfilm. In totaal werd de film meer dan 150 keer vertoond door het hele land.

In 2022 maakte en speelde Sven in het theaterstuk Making Memories dat door Landholz Productions werd ontwikkeld in het Roxy Theater in Basel, Zwitserland waarna er een internationale tournee volgde door Zwitserland en Duitsland.

Making Memories. Foto’s: Moritz Schermbach

Zijn project voor The Next! 2023: The Indonesian Dialogues
The Indonesian Dialogues is een interdisciplinair theaterstuk waarin het Indonesische perspectief op het koloniale verleden van Nederlands-Indië centraal staat. Via een live zoomverbinding met Indonesië en geschreven berichten kan het publiek in dialoog gaan met de protagonisten in de dialogen. In het stuk wil Peetoom het koloniale Nederlands-Indische discourse doorbreken door de stemmen van de gekoloniseerden in plaats van de stemmen van de kolonisatoren op het podium te brengen.

Je kunt Sven volgen via:
www.svenpeetoom.com | Instagram | Linkedin