Shortlist The Next! bekend

Nu Nederland langzaam van het slot gaat is het hoog tijd om de genomineerden voor The Next!, de nieuwe stimuleringsprijs voor diversiteit en inclusiviteit in de podiumkunsten, bekend te maken. De prijs wordt, dit jaar voor de eerste keer, uitgereikt aan theatermakers die met een productie over urgente thema’s in de wereld van nu het verschil maken. Het Panel, onder leiding van Hanneke Groenteman, is zeer onder de indruk van de kwaliteit van de creatieve voorstellen en van de veerkracht van de genomineerden om de plannen in deze roerige tijden voor de culturele sector tot uitvoering te brengen.

De genomineerden zijn in willekeurige volgorde:

  • Ach Mijn Wederhelft van Gavin-Viano
  • Nietzsche in Irak van Akram Assam/Stichting Vrolijke Wetenschap
  • Who Cares? van Moha

Hanneke Groenteman: “We waren bijzonder verrast door de verscheidenheid en kwaliteit van de inzendingen. De kernwaarde van The Next!, diversiteit en inclusiviteit in de podiumkunsten, kwam op bijzondere, originele, ontroerende en essentiële manieren aan bod in de plannen. Het is duidelijk dat het onderwerp nog steeds urgent is en dat we een enorme hoeveelheid talentvolle makers in ons midden hebben. Vrijwel alle plannen verdienen het om tot uitvoering te komen, maar wij moesten een keuze maken. De plannen van de drie shortlisters dragen wat ons betreft het beste uit waar wij voor staan. De uiteindelijke winnaar gaat met onze bijdrage uiteindelijk ook het verschil maken”. 

Voorstellen
Via de social mediakanalen van DNA Next!, de initiator van The Next!, worden de genomineerden en hun plannen in de komende weken aan het publiek voorgesteld. De uitreiking van The Next! vindt 25 augustus van 15:30 tot 18:30 plaats in de Expozaal van de Tolhuistuin in Amsterdam. 

Panel
De inzendingen zijn, naast Hanneke Groenteman als panelvoorzitter, beoordeeld door Liet Lenshoek van Likeminds, Jörgen Tjon A Fong van Urban Myth, theatermaker Enkidu Khaled en Jeroen Pliester, voorzitter van DNA Next!

Foto: Marija Zaric/Unsplash