Shortlist The Next! 2023

De genomineerden zijn (in alfabetische volgorde):
– Chez Bricktop van Claron McFadden
– Mama’ku van Cheroney Pelupessy
– The Indonesian Dialogues van Sven Peetoom
– Waanzien van Mouna Laroussi
De uiteindelijke winnaar ontvangt een geldbedrag van maximaal 25.000 euro dat bijdraagt aan de totstandkoming van het nog te produceren project.

Met de klok mee: Mouna Laroussi, Claron McFadden, Sven Peetoom en Cheroney Pelupessy
Foto’s: Mouna: Ruud Pos, Claron: Erik de Jong, Cheroney: Christina Seminskaja en Sven: Kasper van Alphen

Chez Bricktop van Claron McFadden
Chez Bricktop wordt muziektheater in de vorm van een “live” radio-uitzending. Met de liederencyclusreeks ‘American Beauties’ willen sopraan Claron McFadden en pianiste Claire Chevallier Afro-Amerikaanse artiesten uitlichten die na de Eerste Wereldoorlog vanuit de VS naar Europa migreerden. Zo ook Ada Smith (1894 – 1984), beter bekend als Bricktop, die met haar beroemde nachtclub Chez Bricktop een ontmoetingsplaats vormde voor Franse artiesten en Afro-Amerikanen die tijdelijk of permanent in Parijs verbleven en konden ontsnappen aan het racisme waarmee ze in Amerika systematisch te maken kregen.
Lees meer over Claron

Mama’ku van Cheroney Pelupessy
Mama’ku is een multidisciplinair kunstproject dat bestaat uit een documentaire en een dansvoorstelling. Tijdens het onderzoek gaat de maker samen met haar moeder op verkenning uit in Indonesië om hun band te verdiepen. De dansvoorstelling is een uitwisseling tussen traditionele Javaanse dans en hedendaagse Urban Contemporary.
Mama’ku is een ode aan moeders die bergen hebben moeten beklimmen om hun kinderen op te voeden. Moeders die hun vrijheid, land, cultuur, of ideologie hebben moeten neerleggen.
Lees meer over Cheroney

The Indonesian Dialogues van Sven Peetoom
The Indonesian Dialogues is een interdisciplinair theaterstuk waarin het Indonesische perspectief op het koloniale verleden van Nederlands-Indië centraal staat. Via een live zoomverbinding met Indonesië en geschreven berichten kan het publiek in dialoog gaan met de protagonisten in de dialogen. In het stuk wil Peetoom het koloniale Nederlands-Indische discourse doorbreken door de stemmen van de gekoloniseerden in plaats van de stemmen van de kolonisatoren op het podium te brengen.
Lees meer over Sven

Waanzien van Mouna Laroussi
In Waanzien neem Mouna de kijker mee op onderzoek. Hoe willen we gezien worden? Als deel van een culturele of gemarginaliseerde groep of juist als onderdeel van een meerderheid? Als aanhanger van een geloof, als lid van een subcultuur of als supporter van een voetbalclub? In context van iets groters, of gewoon als individu? Hoe kijkt Nederland naar haar Marokkaanse gemeenschap en (even belangrijk!) vice versa en hoe bepaalt de geschiedenis onze blik en hoe wordt deze door de media gestuurd? Mouna gaat op zoek naar de antwoorden.
Lees meer over Mouna