Shortlist The Next! 2022

De genomineerden zijn (in alfabetische volgorde):
– Black Opera Rotterdam van Monique Dikmoet
– Cyborg DNA van Robin Nimanong
– House of strength van Roshanak Morrowatian
– JAH! Van Dalton Jansen
De uiteindelijke winnaar ontvangt een geldbedrag van maximaal 25.000 euro dat bijdraagt aan de totstandkoming van het nog te produceren project.

Introductie van de genomineerden voor The Next 2022
Linksboven met de klok mee: Roshanak Morrowatian, Robin Nimanong, Monique Dikmoet en Dalton Jansen.

Black Opera Rotterdam van Monique Dikmoet
BOR, A Black HipHop Opera vertelt het verhaal van een gemêleerde groep vrienden die tijdens de Kabraneti, de nacht van 30 juni op 1 juli, opgesloten zitten in het historisch archief van Rotterdam. Tijdens deze jaarlijkse vooravond van Keti Koti, waarbij het einde van de slavernij massaal wordt herdacht en gevierd op 1 juli, dwalen ze door het pand en beleven een avontuurlijk verhaal over de geschiedenis van de slavernij. BOR is een moderne zwarte interdisciplinaire hiphop opera, waarbij het Rotterdamse en koloniale verleden letterlijk tot leven komt op een podium waar theater, augmented reality/holografische projectie en film samenkomen.
Meer over Monique Dikmoet

Cyborg DNA van Robin Nimanong
Cyborg DNA is een zoektocht naar een taal en de strijd tegen de illusie dat er één maatschappelijke code bestaat die alle betekenissen bevat. Het is een nieuw interdisciplinair onderzoek naar een performance installatie van choreograaf en danser Robin Nimanong. Hen werkt hiervoor samen met coder en grafisch ontwerpster Saskia de Vries en vele andere artiesten die invloed zullen hebben op dit spannende transhumane onderzoek. Het onderzoek  CYBORG DNA is gebaseerd op Cyborg Manifesto, een boek van Donna Haraway waarin het gaat over de ontwikkeling van technologie, queer theorie (feminisme) en mondiale diaspora.
Meer over Robin Nimanong

House of strength van Roshanak Morrowatian
House of strength is een spirituele, fysieke en muzikale performance waarmee Roshanak Morrowatian een oeroud ritueel uit Perzië  herdefinieert. In dit ritueel staan de cis-mannen centraal en is er geen ruimte voor andere genders. Zo niet in Roshanak’s voorstelling. House of strength wordt uitgevoerd door vijf vrouwelijke,  zich als vrouw identificerende en queer performers. Vijf verschillende performers in leeftijd, lichaam, danservaring en achtergrond, met ieder een eigen spirituele kracht. Samen vieren ze in harmonie de kracht van het  collectief.
Meer over Roshanak Morrowatian

Jah! van Dalton Jansen
Choreograaf en maker Dalton Jansen probeert in Jah! de schoonheid van de Rastafari te onderzoeken om daarmee zichzelf te bevrijden van de schaamte hiervoor en zijn roots te omarmen. Rastafari of rasta is een levensbeschouwing met wortels in Jamaica waarbij de aanhangers een groot respect hebben voor de natuur. Tijdens het onderzoek kruipt hij in zijn familiegeschiedenis. Voor Jah! werkt hij met zes mannelijke dansers die alle zes de Rastafari cultuur op een bepaalde manier naleven, alle zes met dreads, sterke persoonlijkheden en een energieke, krachtige uitstraling.
Meer over Dalton Jansen