Persbericht: Hanneke Groenteman eerste Panelvoorzitter van The Next!

Hanneke Groenteman is Panelvoorzitter van de eerste editie van The Next!. Zij zal zich samen met o.a. Liet Lenshoek van Likeminds, Jörgen Tjon A Fong van Urban Myth en theatermaker en performer Enkidu Khaled buigen over de inzendingen voor dé nieuwe stimuleringsprijs voor diversiteit & inclusiviteit in de podiumkunsten. Theatermakers worden opgeroepen hun voorstel in te dienen!

The Next! – Nieuwe manier van theatermaken

Theatergezelschap De Nieuw Amsterdam (DNA) heet vanaf vandaag DNA Next!. De nieuwe naam staat symbool voor de nieuwe manier van theatermaken die DNA Next! voor ogen heeft. In plaats van een vaste artistieke kern gaat DNA Next! elk jaar op zoek naar (nieuw of bestaand) talent dat verbinding en diversiteit in de meest brede zin van het woord representeert. Hiervoor is The Next! in het leven geroepen, een stimuleringsprijs van maximaal 25.000 euro. Deze wordt jaarlijks uitgereikt aan theatermakers die met een productie over urgente thema’s in de wereld van nu het verschil gaan maken.

Jurering

De beoordeling en uiteindelijke keuze van de winnaar is in handen van een onafhankelijk panel. Daarin zitten de vaste raadgevers Liet Lenshoek van Likeminds en Jörgen Tjon A Fong van Urban Myth en een afgevaardigde uit het bestuur van DNA Next! Dit jaar is dat DNA Next! voorzitter Jeroen Pliester. Daarnaast worden elk jaar een à twee beoordelaars uit verschillende disciplines of achtergronden uitgenodigd om te helpen de winnaar te kiezen. Voor deze eerste editie hebben Hanneke Groenteman en theatermaker Enkidu Khaled de uitnodiging met enthousiasme geaccepteerd. Hanneke Groenteman is bovendien de eerste panelvoorzitter. 

Oproep aan makers

Het panel nodigt makers uit die op vernieuwende wijze diversiteit in welke vorm dan ook met hun voorstel representeren en die daarmee het verschil kunnen maken. Dat kan gaan over verschillende culturele perspectieven of andere vormen van diversiteit en inclusiviteit, maar ook over de rol van theater in een wereld die snel verandert. Zowel nieuw talent als gevestigde makers die een nieuwe weg willen inslaan kunnen een voorstel indienen. Dat kan tot 1 december 2019. In februari / maart 2020 wordt eerst de shortlist bekendgemaakt. Kort daarop wordt bekend wie de eerste winnaar van The Next! is.

Meer weten?

Wil je met jouw project in aanmerking komen voor The Next! of meer te weten komen? Meer informatie over The Next! en over de voorwaarden staat hier