Mouna Laroussi

Mouna Laroussi is theatermaker, actrice, danseres en choreograaf; een multidisciplinaire performer met Marokkaanse en Nederlandse roots. 

Foto: Ruud Pos

Ooit begon Mouna als choreografe en danseres voor zangeres Hind. De choreografieën die ze maakte waren een mix van elementen uit de urban streetdance en jazz. Niet veel later kwam ze terecht bij Danstheater Aya, waar ze kennis maakte met theater, spel en het gebruik van teksten. Met deze disciplines kon ze experimenteren naast- en met haar eigen cross-over dansstijlen, wat resulteerde in producties als o.a. Valse Noten in samenwerking met Marie Mayele Venneman en ChamaeLeon samen met Kathrin Gramelsberger.

Met filmmaker Marieke Helmus ontwikkelde ze de dans-docu Sneak Preview. In deze bijzondere film werden de portretten van 21 niqab-dragende vrouwen in Marokko verwerkt.  In 2015 creëerde Mouna Haschoema, over de sociale controle binnen de Marokkaanse gemeenschap en het effect op de vrouwen.

In 2016 heeft Mouna haar artist in residence jaar afgerond bij productiehuis Dansmakers Amsterdam. Ondertussen was ze zowel als danseres, als choreografe betrokken bij de voorstelling Sluier van Danstheater Aya, onder leiding van Wies Bloemen. 

Na vijf producties bij Danstheater Aya en vier producties onder de vleugels van Dansmakers Amsterdam werd het tijd om op eigen benen te staan en in 2017 is haar eigen stichting Mouna Mix geboren.

Foto uit Fatima door Jean van Lingen

Inmiddels heeft Mouna twee solovoostellingen gemaakt: Schijtziek en Fatima. Mouna ontwikkelde een sterk eigen signatuur op basis van haar ervaring: verschillende theaterdisciplines met een gezonde dosis humor, een sterk eigen karakter en het vermogen om culturele verschillen en maatschappelijke problemen van verschillende kanten te belichten. Met dit signatuur maakt Mouna voorstellingen voor een breed publiek, deze lijn wordt zonder meer doorgezet in haar nieuwe voorstelling Waanzien.

Foto uit Fatima door Jean van Lingen

Haar project voor The Next! 2023: Waanzien
Waanzien gaat over kijken, zien en gezien worden, begluren en in de gaten houden, maar ook over wegkijken en door een bril kijken, over niet verder kijken dan je neus lang is en over een steeds groter wordende blinde vlek. Mouna laat zien dat al dat kijken kan leiden tot hilarische misverstanden. Ze pleit ervoor elkaar liefdevol in gaten te houden. Want je weet: uit het oog, uit het hart. In Waanzien nemen Mouna en haar alterego Fatima verschillende onderwerpen als het vluchtelingendebat, opvoeding, migratie, integratie, discriminatie en emancipatie eens goed onder de loep. Dit alles in een multidisciplinaire vorm met dans, beweging en theater. Waanzien ontroert, maakt je aan het lachen en bovenal… verbindt.

Je kunt Mouna volgen via:
www.mouna.nl en www.mounamix.nl 
Facebook | Insta | Linkedin | YouTube