“Mama’ku” van Cheroney Pelupessy wint The Next! 2023

Cheroney Pelupessy heeft The Next! 2023 gewonnen voor haar projectplan Mama’ku. Aan de jaarlijkse stimuleringsprijs The Next! is een geldbedrag van € 25.000,- verbonden.

Foto: Jitske Nap

“Cheroney is een maker die in haar plan een enorme gedrevenheid heeft getoond en een intiem en kwetsbaar verhaal op het podium wil neerzetten.”

Cheroney Pelupessy was samen met Claron McFadden, Sven Peetoom en Mouna Laroussi genomineerd voor The Next! 2023.

Foto: Jitske Nap

Uit het panelrapport van Mama’ku
Mama’ku”, ofwel de Indonesische vertaling van “Mijn Moeder” is een multidisciplinair kunstproject van Cheroney Pelupessy en is een eerbetoon aan moeders en de kracht van moeders. Voor dit eerbetoon gaat Cheroney op zoek naar haar identiteit als Nederlandse, Molukse en Indonesische vrouw en hoe zich dit verhoudt tot de relatie van een moeder en haar dochter.

Cheroney is een maker die in haar plan een enorme gedrevenheid heeft getoond en een intiem en kwetsbaar verhaal op het podium wil neerzetten. Haar doordachte plan, met haar missie te willen verbinden en te willen prikkelen tot andere perspectieven, geeft vertrouwen in de haalbaarheid van het project. Het panel prijst de manier waarop Cheroney werkt vanuit haar bewegingstaal van urban contemporary en zorgt voor kruisbestuivingen tussen traditionele Javaanse dansstijlen en urban contemporary, maar ook tussen verschillende culturen, heden en verleden en jong en oud. Hierbij staat het vrouwelijke narratief altijd voorop waarbij Cheroney zich kwetsbaar durft op te stellen.

Lees hier de volledige panelrapporten van zowel de winnaar als de genomineerden.