Maarten van Hinte

Maarten neemt deel aan het panel van The Next! 2023.

Maarten is samen met Marjorie Boston de creatieve kracht achter RIGHTABOUTNOW INC. Zij pionierden met Made in da Shade het hiphop theater in Nederland en waren oprichters en curatoren van het legendarische MC theater – productiehuis en podium voor theater, dans, muziek en club cultuur. Toen het productiehuis in 2012 wegbezuinigd werd richtten zij RIGHTABOUTNOW INC. op.

Foto: Anne van Zantwijk

Bij RIGHTABOUTNOW is van Hinte schrijver, regisseur, curator  en coach. Hij schreef voor RIGHTABOUTNOW o.a. Queen of Disco, STATUS en TORI (i.s.m. het Nationaal toneel). Als coach begeleidde hij onlangs voor RIGHTABOUTNOW INC. Ritzah Statia met Kibra Silensio en Colin Edson met Tata Stima.

Daarnaast schreef hij vorige seizoen samen met Bodil der la Parra De Gliphoeve voor Orkater en Hoe ANANSI the stories of the world bevrijdde voor de Nationale Opera en Ballet. (seizoen 21/22). Hij begeleidde afgelopen seizoen bij Frascati Gavin Viano met het maken van Wolfscent en regisseerde voor Theater Rotterdam Mathieu Wijdeven in Het Waarom Beantwoord. Als regisseur en coach heeft hij ook veel met comedians en cabaretiers gewerkt, o.a. Najib Amhali, Howard Komproe, Jörgen Raymann en Jeffrey Spalburg.

Maarten doceert cultuurgeschiedenis en dramaturgie aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en is een veel gevraagd gastdocent en spreker op kunstvakopleidingen.

Maarten’s artistieke roots liggen in de hiphop. Hij is van de eerste Nederlandse hiphop generatie en was onderdeel van de live hiphop formatie.nuClarity. Hij is in het theater bij Rufus Collins en Henk Tjon begonnen en was sinds de oprichting betrokken bij theatergroep De Nieuwe Amsterdam (DNA). Hij verliet DNA om met Marjorie Boston Made in da Shade op te richten.