Liet Lenshoek

Liet Lenshoek is beleids- en productiedramaturg en vertaler. Ze begon haar carrière in 1989 als dramaturg bij Toneelgroep Amsterdam (nu ITA) waar ze met onder meer Sam Bogaerts en aan het gezelschap verbonden jonge regisseurs werkte. Voor dat gezelschap schreef ze een aantal stukken waaronder het Schortje van de terrorist waarvoor ze de Prix Italia ontving. Daarna werkte Lenshoek als dramaturg van het productiehuis van Theater Frascati. Sinds juni 2018 is ze artistiek leider van het Amsterdamse productiehuis Likeminds.

In 2005 werd ze door regisseur Alize Zandwijk gevraagd als dramaturg bij het Ro Theater (nu Theater Rotterdam). Vanaf 2006 was zij samen met Zandwijk verantwoordelijk voor het artistiek beleid van het gezelschap: nieuwe stukken, jonge makers, belang van culturele diversiteit. Ze was dramaturg bij Zandwijks voorstellingen en de producties van onder meer Marjolijn van Heemstra en Sadettin Kirmiziyüz.

Likeminds is producent en netwerk van meerstemmige theatermakers die de stad gebruiken als inspiratiebron én podium. Ze zijn een afspiegeling van Amsterdam: divers, dynamisch en eigenzinnig. Likeminds biedt zowel een eigen vooropleidingstraject voor jongeren als een platform voor beginnende professionele theatermakers. Het uitgangspunt daarvoor is artistieke diversiteit. De grote gemene deler is ‘grootstedelijk realisme’: eigenzinnig, tegendraads, gelaagd, rafelig, en direct.

Onder de naam Non Profit Kapitalist produceert Likeminds ook voorstellingen, waarbij urgentie en ambacht centraal staan. Ze produceren bij voorkeur maatschappelijk relevante voorstellingen, bedoeld voor een breed en divers publiek.