Helen Kamperveen, voorzitter The Next! 2023

We introduceren met groot plezier onze panelvoorzitter van The Next! voor dit jaar; Helen Kamperveen.

Helen is theater-, tv- en filmactrice met een enorme staat van dienst. Ze heeft als oprichter van jeugdtheaterschool On Stage in Suriname hart voor talentontwikkeling, wat ook in het bloed zit van DNA Next! Helen heeft de oprichters van DNA – de voorloper van DNA Next! – Henk Tjon en Rufus Collins goed gekend en slaat daarmee de brug tussen de historie van DNA Next! en de wereld van nu.

Helen begint haar acteercarrière bij het Doe-theater in Paramaribo in 1973, met de spraakmakende voorstelling Land te Koop. Begin jaren ’80 komt ze in Nederland via Henk Tjon in aanraking met Rufus Collins. De ontmoeting en het vervolg daarvan is bepalend geweest voor haar loopbaan. Ze speelt hoofdrollen in zijn producties van De NegersTramlijn Begeerte en Schutting (Fences). Als Norman de Palm en Felix de Rooy Cosmic Illusion oprichten speelt Helen ook regelmatig in producties van hen.

Helen wordt inmiddels veel gevraagd als actrice. In 1990 speelt ze met Anne Wil Blankers De meiden bij Het Nationale Toneel. Het seizoen daarop staat ze in een stuk van Astrid Roemer bij het Theater van het Oosten en in Slotkoor van Botho Strauss bij Het Nationale Toneel. Daarnaast doet ze veel televisie en filmprojecten waaronder de populaire tv-serie Medisch Centrum West.

In 1999 speelt Helen in de toneelbewerking van de roman De koningin van Paramaribo van Clark Accord (1999); de theatermonoloog De gevallen vrouw bestaat niet en in 2000 is ze te zien in De dood en het meisje. Recenter speelde ze in de door haar geïnitieerde voorstellingen  Paramaribo Texel met Leny Breederveld en Decemberdagen van Jette Derlagen & Via Rudolphi Producties. In 2022 wint ze de Colombina, de toneelprijs voor de meest indrukwekkendste vrouwelijke bijdragende rol, voor haar spel in What is love van Theater Utrecht en DOX.

Helen was tot een aantal jaar geleden directeur van de door haar opgerichte Jeugdtheaterschool On Stage in Paramaribo.