Hanneke Groenteman, voorzitter Panel The Next!

Hanneke Groenteman (1939) is niet alleen een van de grote pleitbezorgers van kunst en cultuur in Nederland, ze is ook uitgesproken feministe en heeft altijd oog voor minderheden of groepen die het moeilijk hebben in onze samenleving. Als peuter in Amsterdam moest Groenteman vanwege haar Joodse afkomst tijdens WO II onderduiken. Twee jaar geleden maakte ze een programma voor NPO 2, De kanarie in de kolenmijn, over discriminatie en intimidatie van Joden in de grote Europese steden. Op dit moment werkt ze aan een boek over een Palestijns-Syrisch meisje in een Nederlands asielzoekerscentrum.

“Onze wereld wordt steeds groter en diverser. Tegelijk moeten veel groepen nog hard knokken voor een gelijkwaardige plaats in de samenleving. Daarom is het zo urgent om diversiteit en inclusiviteit in de volle breedte te stimuleren. DNA Next! wil vanuit het theater het verschil maken, zowel voor theatermakers als publiek. Ik ben er trots op om als panelvoorzitter voor het eerst The Next! te mogen uitreiken en kijk enorm uit naar de inzendingen. Hopelijk krijgen we er een hele lastige taak aan om een keuze te maken!”

Haar engagement gaat ver terug. Groenteman was in haar studententijd lid van de Socialistische Jeugd en begon haar carrière in de jaren zestig als journaliste bij Het Parool. Daarna maakte ze de overstap naar de radio en later naar televisie. Voor de VARA maakte ze het feministische radioprogramma Hoor Haar en het cultuurprogramma Ophef & Vertier. Als co-presentator versloeg ze voor de VARA de krakersrellen in 1980 tijdens de kroning van Beatrix. De uitzending werd berucht omdat de presentatoren sympathiseerden met de krakers, wat zorgde voor boze VARA-leden (en nieuwe aanmeldingen van progressieve jongeren). Jarenlang was Groenteman ook de stem van het veel beluisterde NOS-programma Met het Oog op Morgen.

Op televisie presenteerde ze zeven jaar lang het gezaghebbende VPRO-cultuurprogramma De Plantage, editie 1998 van Zomergasten, B&W en, bij Omroep Max, de serie Sterren op het Doek. Ze schuift regelmatig als tafeldame aan in DWDD en werkt mee aan verschillende televisieprogramma’s. Groenteman schreef meerdere boeken en stond op het podium in de voorstellingen Sexappeal van mugmetdegoudentand en De Vagina Monologen. Als toeschouwer is ze zeer regelmatig in het theater te vinden.