Enkidu Khaled

Theatermaker en performer Enkidu Khaled gelooft dat kunst de wereld kan redden. Hij groeide op in Bagdad. Daar werd hij theatermaker. Later, in Amsterdam, ontwikkelde hij een methode waarmee iedereen zelf theater kan maken.

Khaled studeerde aan Institute of Fine Arts in Bagdad en DasArts in Amsterdam. De oorlog veranderde zijn leven. Hij moest zijn thuisland ontvluchten en werkt en woont sinds 2008 in België, waar hij meerdere voorstellingen maakte. In zijn werk bewandelt Khaled een fijne lijn tussen theater en performance, op zoek naar nieuwe vormen daar precies tussenin. Hij wil weten hoe een mens wordt gevormd door zijn omgeving en hoe hij zich verhoudt tot verleden, heden en mogelijke toekomsten. In iedere voorstelling onderzoekt hij hoe de invloed van samenleving, opvoeding, religie, cultuur en politiek het gedrag en de ziel van een individu beïnvloeden.

Bij Frascati in Amsterdam maakte Khaled de opvallende productie Working Method, die tegelijk een voorstelling was én de presentatie van een werkmethode om op een relatief simpele manier persoonlijke verhalen te vertellen.

Working Method houdt het midden tussen een lecture performance, een workshop en een traditionele vertelling. Rommelig informeel en wars van moralisme brengt Khaled zijn boodschap. Met simpele middelen mengt hij de beelden van zijn eigen herinnering, met die van zijn toeschouwers. Het is opvallend hoe daar het begrip storytelling nieuw leven wordt ingeblazen. Al eeuwenlang verwerken we trauma’s door het vertellen van verhalen. Endiku Khaled weet dat gegeven te vangen in een verrassend functioneel en interactief concept. Intussen leidt Working Method ook nog een ander leven, als daadwerkelijke theaterworkshop.”, schreef Theaterkrant.